Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2015 15:42 - Роби Уилямс рита трибагреника в Барселона - 1 част
Автор: velosofstvanici Категория: Други   
Прочетен: 768 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.10.2015 05:06


 В предният си постиг написах, че мразя държавата си. Но смятам, че не мразя родината си.  Както ми написа в едно писмо една моя позната „ Индия е единствената страна, която ми се струва по – голяма бъркотия от България.”  Да, тя си е чистокръвна българка. С малко „б”. Твърди, че е обиколила света, но за разлика от Алеко, който казва, че не обича родината си, защото е най-хубавата, а защото е неговата родина – България   -  тя твърди, че да си българин си струва да бъдеш само в Индия. Ами да си ходи в Индия тогава! Но да не се именува като българка. Не мога да си обясня как е възможно да има хора, които наричат себе си българи, а не знаят кой е президента на Република България! Заради такива хора съм раздвоена в усещанията си дали ме е срам от родината ми или от държавата ми. Точно хора, като моята позната  си задават въпроса:  „ Кое е по – изгодно? Да си българин ( те такива са винаги с малко „б”) или Индиец ? „   Какво означава  „изгодно”? Та нима да бъдеш родолюбец, човеколюбец и хуманист е въпрос на изгода? Това е въпрос на достойнство! Нека всеки от нас се замисли върху въпроса кога използва  проявленията на човечността, търсейки полза за себе си в тях, а не за общото благо, независимо дали то е благо за България или за човека  по принцип.

Защо ли Роби Уилямс рита с крак Българскто знаме в Барселона? Не случайно Британците наричат себе си благородници. Имайки предвид колко много награди е получил музикалната икона  Роби Уилямс, не можем да отречем, че той е чист благородник. Не мисля, че Роби е вложил някаква умисъл или користна цел в това да ритне трибагреника. Рових из интернет, но не намерих снимки или видеоклипове, в които звездата на Великобритания да развява на публчно място национален флаг на чужда държава. Разбира се ние - истинските Българи би следвало да се почувстваме обидени, но като нация трябва да вземем пример. Роби развява единствено тениска на испанските футболни отбори. Това е съвсем различлно нещо. Не мисля, че трябва да се сърдим на световната звезда за това, че се отнася с пренебрежение към най – високия ни национален символ  по време на концерта си в Барселона, а на този, който подхвърля  Българския трикольор на чуждия гражданин Роби Уилямс на сцената в Барселона. Трябва да се замисляме къде е уместно и къде не е уместно да развяваме националните символи и в чии ръце ги даваме.

Личи си, че човекът, който е подхвърлил  трибагреника на сцената не разбира от символи. Та нима не е разпознал иронията в сценографията на Уилямс? Явно този индивид   нищо не разбира от знаци и символи. Не случайно Уилямс се появява с рога на сцената – символ на злото, на дявола  и т.н., а панталоните му наподобяват униформа от времето на войната.

Забравих да уточня, че трибагреника е подхвърлен на сцената точно в края на изпълнението на Роби на хитовата песен на Queen – We will rock you ( „Ние ще те разбием  „ ). Явно присъстващият на концерта даже и английски не разбира, защото в песента на Queen се пее “Wavin’ your banner all over the place”, което на български е преведено „ Развяваш знамето си навсякъде.” Авторът на песента – Брайън Мей,  според мен съвсем умишлено използва думата banner, а не флаг, за да изрази патриотични чувства към националния символ на Великобритания.

Не случайно още в началото на концерта си в Барселона, както се вижда на кадрите в youtube, Роби Уилямс поклаща дупе на микрофона, навярно имайки предвид, че сценичният му образ в този момент е на светия. Това се случва в повечето от посетените от него държави, не всички, но включва и България, където вместо поздрав се навежда с гръб към публиката показвайки задни части.

Сценичната измама е пълна, замисляйки се над факта какво изписва сценичната стена още преди появата на Роби Уилямс. Конкретно в Барселона, след като изписва испанското „Hola”,  стената, която наподобява чат, казва “I want to contact the living” което изразява желание за връзка с живота, но също така може да се тълкува като връзка с битието. След това стената пита – „ Можете ли да направите нещо? „  и след като публиката изревава, се изписва надписът „cool”,  което в случая се тълкува като съгласие, но неслучайно изразът “cool down”  се тълкува като замръзни. Следващото послание е “shake your arse”, след което публиката ръкоплякса. Следващият въпрос на стената е „ Все още ли съм ваш син?” на който публиката отговаря с крясък. Въпросът от стената е зададен три пъти,  а публиката и трите пъти отговаря с писъци. И тогава стената изписва заглавието на турнето – „ Нека ви позабавлявам”.

Песента, превърнала се в заглавие на турнето – “ Let me entertain you” също има връзка с групата Queen, които имат същата песен като заглавие. http://vbox7.com/play:726ec59e

Уилямс има песен със същото заглавие и подобно послание.

Но връщайки се пак към аферата с българското знаме, нека отбележим, че Роби Уилямс започва изпълнението си на We will rock you ( написана през 1977), смесвайки я с песента на Alan Merrill и Jake Hooker от Arows от 1975 година. Следователно знамето бива ритнато на I love rock and roll.






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: velosofstvanici
Категория: Други
Прочетен: 29937
Постинги: 15
Коментари: 6
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930